Máte rádi Caesar salát, ale často vás zklame, když v restauraci dostanete dresink z obchodu? Připravte si doma svůj vlastní a troufněte si na úroveň těch nejlepších restaurací! S několika základními ingrediencemi, jako je majonéza, ančovičky, limetková šťáva, parmazán a česnek, vykouzlíte dresink, který váš Caesar salát povýší na zcela novou úroveň. Nejen že budete vědět, co přesně jíte, ale zároveň si můžete přizpůsobit chuť podle svého gusta. Pusťte se do toho a užijte si skvělou domácí verzi tohoto oblíbeného salátu!
Ingredience na salát:
- 1 hlávka římského salátu
- 100 g krutonů (můžete připravit z bílého chleba)
- 50 g parmazánu (na hobliny)
- 2 ks kuřecích prsou (volitelné)
- Olivový olej (na opečení kuřecích prsou)
- Sůl a pepř dle chuti
Ingredience na dresink:
- 100 g majonézy
- 4 ančovičky (naložené v oleji)
- 1 lžíce limetkové šťávy (případně citrónové šťávy)
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
Postup:
Příprava dresinku:
- Ančovičky: Ančovičky nakrájejte na jemno.
- Česnek: Stroužek česneku oloupejte a nastrouhejte nebo prolisujte.
- Míchání dresinku: V míse smíchejte majonézu, jemně nasekané ančovičky, strouhaný parmazán, limetkovou šťávu a nastrouhaný česnek. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily do hladkého dresinku.
Příprava salátu:
- Salát: Římský salát opláchněte, osušte a nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky.
- Krutony: Pokud si připravujete vlastní krutony, nakrájejte bílý chléb na malé kostičky, pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi do zlatova.
- Kuřecí prsa (volitelné): Kuřecí prsa osolte, opepřete a opečte na pánvi s olivovým olejem. Po upečení je nakrájejte na tenké plátky. (Nebo pro modernější verzi, použijte Sous-vide metodu vaření, 1.5h na 65°C)
- Pancetta či slanina (volitelné): Na tenké plátky opečeme na pány či v troubě.
Kompletace salátu:
- Do velké mísy dejte připravený římský salát.
- Zalijte dresinkem a vše dobře promíchejte.
- Na zavěr salát dozdobíme hoblinami parmazánu, krutony, pancettou či slaninou a filírovaným kuřecím masem. Můžete pokapat více dresinkem, pokud ho milujete stejně jako my.
Servírování:
Caesar salát podávejte ihned, aby zůstaly krutony křupavé a salát svěží.