Spaghetti aglio olio🤌(nebo Aglio olio e peperoncino po přídání chilli)🇮🇹, jsou jednoduché a chutné italské těstoviny, jsou tradičně vyrobené z pouhých špaget, česneku a olivového oleje. Přesto se mnozí rozhodnou přidat do svého pokrmu ještě parmazán. Pro některé může tento krok představovat zásah do původní jednoduchosti a čistoty chuti, zatímco pro jiné představuje příjemné obohacení. Rozhodnutí přidat či nepřidat parmazán záleží čistě na osobních preferencích a chuti každého jednotlivce.
Pokud se rozhodnete parmazán do svých špaget aglio e olio přidat, nezapomeňte jej nastrouhat čerstvý pro maximální chuťový zážitek. Buďte kreativní a užijte si tu jednoduchost, kterou špagety aglio e olio nabízejí, ať už s parmazánem nebo bez něj. Buon appetito!
Recept:
1/ Na špagety si dejte vařit osolenou vodu a přiveďte ji k varu. Pak přidejte špagety a vařte podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente.
2/ V pánvi si orestujte připravenou směs česneku s olejem (nebo směs česneku s chilli).
3/ Jakmile jsou špagety uvařené, sceďte je a nechte si trochu vody z vaření v hrnci. Přidejte uvařené špagety do pánve s olejem, promíchejte a vařte za stálého míchání asi 1-2 minuty (pokud zváldnete těstoviny prohodit na pánvy, je to samozřejme lepší🤌), dokud se vše dobře nepropojí. Případně můžete přidat trochu vody z vaření, pokud jsou špagety příliš suché.
4/ Hotové špagety Aglio Olio e Peperoncino posypte nasekanou čerstvou petrželkou a čerstvým pepřem. Podávejte ihned. Buon appetito!
Ke špagetám Aglio olio doporučujeme párovat sušší bílé se svěží chutí Sauvignon🥂.